ETUSIVU
ESITTELY
KOIRAT
UUTISIA
KUVIA
LINKIT

» 2004 » 2005 » 2006 » 2007 » 2008 » 2009
» 2010 » 2011 » 2012 » 2013 » 2014 » 2015Vuoden 2011 yhteenveto
Hieman on venähtänyt yhteenvedon kirjaaminen. Vuonna 2011 oli uutta tapahtumaan aika paljon. Hiljaisempaa näyttelyiden osalta kuin aiempina vuosina, mutta kaikkea muuta sitten olikin mukavasti.

Huhtikuussa oli Tysonin luonnetesti. +154 pistettä ja laukausvarma sekä kruununa Suomen muotovalion arvo. Ihminen saa olla onnellinen, jos käsissä on koira joka ei paukkeesta välitä ja jonka hermot kestää tilanteen kuin tilanteen. Elämä on tällaisen koiran kanssa oikeasti helppoa ja rentoa. Muutenkin tämän vuoden aikana olen huomannut Tysonin kypsymisen aikuisemmaksi. Pääkoppa on saanut täytettä, maltti on kasvanut ja muutenkin koirasta on tullut kuuliaisempi. Nyt harrastaminenkin tuntuu ihan erilaiselta, kun Tyson on kypsytellyt niitä älynystyröitä ja pieniä harmaita aivosoluja. Ihan erilailla oppi jää mieleen eikä turhiin asioihin kiinnitetä huomiota.

Keväällä Tyson aloitti agilityn kaverini Nooran kanssa. Alkeiskurssi oli ihan lällyä kamaa ja kurssin puolivälissä kaksikko aloitti myös jatkokurssin. Kesällä siirryttiin jo kunnon treeniryhmään aina juhannuksena alkavaan kesätaukoon asti. Tauko hieman venyi ja loppujen lopuksi minä hyppäsin ohjaksiin lokakuussa Tamskin treeniryhmässä. Lopputalvi treenattiin tässä ryhmässä, mutta paikasta luovuttiin, koska kemiat kouluttajan kanssa ei oikein osunut kohdilleen. Uutta ryhmää siis etsitään. Agilitya treenattiin myös Saroksen Minnan kanssa itsekseen ja Tyson kehittyi aivan huimasti ihan pienessä ajassa. Edelleen kiihtyy helposti, mutta nyt osaa jo ohjaajakin kanavoida kierrokset oikein ja tarvittaessa laskea niitä.

Näytttelyissä uutena juttuna tuli VIron reissut. En ole ikinä käynyt koiran kanssa näyttelyssä Suomen rajojen ulkopuolella ja olen aina pitänyt sitä huiman vaikeana, vaikka kaikki ovatkin sanoneet reissun olevan ihan helppo juttu. Ensin hyppäsimme kasvattaja-Maaritin mukaan Eestin Voittajanäyttelyyn ja siitä parin viikon päästä pakkasimme oman automme ja lähdimme äitini kanssa kokeilemaan uutta navigaattoria Via Balticalle kohti Pärnua. Ei se niin kamalaa ollutkaan, ehkä suuntaamme samoille seuduille ensi vuonnakin. Kesällä oli muuten näyttelyiden suhteen hiljaisempaa, kun odotin koko ajan Tysonin pudottavan turkkinsa kuten aiempina kesinäkin. No ei se turkki mihinkään lähtenyt vaan kasvoi ihan erinäköiseksi kuin koskaan aiemmin. Massaakin tuli ja minä sen kuin ihmettelin, että mihin se kakara katosi? Nyt on käsissä aikuisen näköinen uros. Härreguud! Lokakuussa lähdettiin Seinäjoelle ja sieltä mukaan tarttui ihka ensimmäinen Cacib. Melkein pillahdin itkuun siinä kohtaa.

Kesän yksi kohokohta oli ehdottomasti Tysonin ensimmäiset jälkikasvut. Kennel Riekonhoviin syntyi juhannuksena kahdeksan kaunista pentua, joiden emä on kaunis Riekonhovin Magical Moment "Minja". Tituleerasin itseni jo mummoksi, koska kutsun itseäni Taiskan äiskäksi. Taas olin lähellä pillahtaa itkuun, kun kuulin pentujen syntyneen. Kesästä lähtien olenkin mielenkiinnolla seurannut pentujen kehitystä ja usein todennut että "ihan kuin isänsä". Erityisen mielenkiintoista on seurata, mitä Tyson on periyttänyt itsestään. Onko jokin erityispiirre, mikä muistuttaa isästä.

Loppuvuoden kohokohta oli Alpon tulo taloon. Pitkään olimme mäyräkoiran hankintaa suunnitelleet, äitini useamman vuoden, kunnes vihdoin ja viimein tappijalka muutti Ruutanaan. Huimaa vauhtia tuollainen pieni pentu kehittyy. Aussie ja partis näyttää kakaralta pitkään, mutta mäyris on hetkessä jo aikuisen kokoinen. Katsotaan mitä pienestä nakista tulee. Näyttelyihin mennään tottkai koettamaan onnea ja ehkä sinne luolatreeneihinkin päästään jahka ikää tulee lisää.

Partisten elämä ei ole muuttunut mitenkään radikaalisti aiemmasta. Jammu ja Figo raukka joutuvat sietämään Alpoa, vaikka kuinka ällöttäisikin. Muuten elämä on rentoa maalaiselämää vapaana pihalla juosten. Toby pääsi turkistaan vappuna muiden hulmuhelmojen tapaan, mutta kovaa vauhtia ollaan kasvattamassa turkkia takaisin. Onneksi karva on kasvava luonnonvara, niin ei kauheasti kaduttanut vaikka turkin leikkasinkin.

Näillä mennään nokka kohti tulevaa! Alkuvuosi on hiljaisempi. Mitään ihmeellistä suunnitelmaa ei ole. Toukokuussa vasta starttaa Alpon pentuluokat ja Tyson varmaankin kiertää kv-näyttelyitä. Kesällä ehkä reissataan, mutta katsotaan niitä sitten myöhemmin.


 

3.-4.12.2011 Helsinki Winner 2011 & Voittaja 2011, Helsinki
Tämän vuoden viimeiset näyttelyt. Lauantaiksi tuli tuomarinmuutos ja lopulta aussiet arvosteli Juan Naveda Espanjasta. Tyson hieman sikaili kehässä ravatessa, mutta ihme kyllä arvosteluun tuli maininta oikeanlaisista liikkeistä. Kai sieltä pari raviaskeltakin löytyi. Tuloksena ERI/2.

ARVOSTELU: Big sized dog. Correct head & expression. Good neck. Could be little bit higher in front. Good standing & angulation. Movement correct.

Sunnuntaina aussiet tuomaroi suomalainen Elina Tan-Hietalahti. Nyt Tyson käyttäytyi erittäin hienosti ja kehässä oli oikeasti mukava olla. Arvostelu oli mukavaa luettavaa, varsinkin kun hyvä luonne mainittiin jopa kahteen kertaan. Tuloksena ERI/3.

ARVOSTELU: Hyvän kokoinen urosmainen. Hyvä luonteinen. Voimakas uroksen pää. Oikea ilme. Hyvät mittasuhteet rungossa. Hyvä luustoinen. Erittäin hyvä etuosa. Hyvät käpälät. Liikkuu hyvin. Hyvä luonne.

 

13.11.2011 Aussie Open, Lohja
Ensimmäinen Aussie Open meille eikä hullummin mennyt. Tuomarina toimi Angela Kleinhans (knl Moonrise) Saksasta. Tyson oli punaisten urosten kolmas (3. / 8 punaista urosta).

ARVOSTELU: Good body proportions. Good neck & topline. Good bone. Good front & rear but a little wide. Nice earset.


© Matti Nenonen


© Matti Nenonen


Pyörähdin kehässä myös "Novan" Hazelmoor Qaunotar kanssa punaisissa nartuissa. Viimeksi olin Novan kanssa kehässä ollut reilu vuosi sitten erikoisnäyttelyssä ja tyttö oli huimasti kehittynyt tällä välillä. Nova sijoittui lopulta neljänneksi (4. / 12 punaista narttua).© Matti Nenonen


© Matti Nenonen


 

29.10.2011 Seinäjoki KV
Hieman venähti Tysonin näyttelytauko taas. Äiskä on juossut muiden kanssa kehissä hiki otsalla ja Taikku on saanut kasvaa rauhassa 3-vuotiaan mittoihin. Näköjään teki tauko hyvää, koska koira on ihan erinäköinen kuin kesällä. Seinäjoelle ilmoittauduttiin, vaikka viime vuonna vannoin ettei enää lähdetä Seinäjoen ahtaaseen näyttelyhalliin. Aamullakin vielä mietin, että mitä järkeä tässä on, mutta Seinäjoella auringon paisteessa mieli virkistyi. Jännitti hieman, että kuinka Tyson käyttäytyy, kun edellisestä kerrasta on aikaa. Tyson esiintyikin kuin unelma ja todella laittoi parastaan. Lopputuloksena oli ERI/1 SA PU1 CACIB ja VSP. Kyseessä oli Tysonin ensimmäinen cacib. Tuomarina toimi romanialainen Dagmar Klein.

ARVOSTELU: Correct type. Head with correct proportions. Correct body construction. Elegant neck. Correct topline & angulation. Good bone. Correct movement. Nice temperament. Well presented.

 

6.8.2011 Saarijärvi Kr ja pentuja
Aamulla aivan liian aikaisin herätys ja nokka kohti Saarijärveä. Aussiet tuomaroi Rodi Hubenthal Norjasta. Tyson oli ERI/1 SA PU2.

ARVOSTELU: Very nice type. Well built. Nice head, neck & body. Well angulated. Moves well. Quite nice coat.

Samalla reissulla käytiin katsomassa Minjan ja Tysonin 6-viikkoisia pentuja Tuulalla. Kovasti olivat kasvaneet ja nyt mentiin jo täysillä pitkin pihaa. Rätistä taisteltiin ja rännin alla saalistettiin vesitippoja. Aivan mahtavia pentuja!


Karkuun!!!

Lisää kuvia pentugalleriassa


 

31.7.2011 Pori KV
Olin alkukesästä niin varautunut Tysonin turkin pudotukseen, että en pahemmin ilmoitellut sitä näyttelyihin. Kas kummaa, ei se turkki alkanutkaan lähteä ja johonkin oli pakko päästä. Porissa aussiet tuomaroi portugalilainen Pedro Sanches Delerue. Tyson valioluokassa ERI/2 PU4.

ARVOSTELU: Typical expression. Good neck and topline. Deep chest. Front could be straighter. Correct movement and coat.


 

25.6.2011 Pennut syntyivät kennel Riekonhoviin
Juhannuspäivänä syntyi Tysonin jälkikasvua kennel Riekonhoviin.


 

18.-19.6.2011 Pärnu KV x 2
Lauantaina auringon paistaessa aussiet tuomaroi puolalainen Piotr Krol, joka antoi Tysonille ERI/1 (ainoa avo-uros kumpanakin päivänä). Sertikilpailussa jäimme neljänneksi ja serti meni ihan nenän eteen kolmanneksi tulleelle. PU-luokassa ei sijoitusta. Arvostelu oli puolaksi ja vielä niin koukeroisella käsialalla ettei siitä saa selvää.

Sunnuntaina ilma näytti alkuun lupaavalta vaikkakin harmaalta. Juuri ennen aussie-kehän alkua taivas päätti revetä ja vettä tuli kaatamalla. Kun aussie-kehä oli ohi, niin myös sade lakkasi.. Onneksi oli teltta mukana, niin ei kastuttu muuta kuin kehässä ollessa. Sunnuntain tuomarina toimi puolalainen Malgorzata Wiereniejczyk-Wierzchowska. Sama tulos kuin eilen, eli ERI/1, sertikilpailussa neljäs ja pu-luokassa ei sijoitusta.

ARVOSTELU: Masculin boy. Very nice head. Good neck, topline and chest. Well balanced. Very good movements, a little bit strong.


 

9.6.2011 Toby 6 v.
"Hyvää syntymäpäivää sinulle rakkain. Hyvää syntymäpäivää toivotan. Hyvää syntymäpäivää sinulle rakkain ja paljon onnea vaan!"

Äiskän Topsukka täyttää tänään 6 vuotta. Illalla syötiin herkkuja ja äiskä lauloi SIG:n syntymäpäivä-biisin kera rapsutusten. Harvemmin tulee koirien synttäreitä vietettyä, mutta Topsu on äiskän kullannuppu ja kun melkein 6 vuotta ollaan yhdessä oltu, niin pitäähän sitä vähän muistella. Toivotellaan kaikille sisaruksille oikein mahtavaa syntymäpäivää ja monta vuotta vielä lisää! Taavi-veikalle spesiaali halit & pusut <3 Niin ne vuodet vain vierivät vaikka vastahan me pentu haettiin kotiin.


 

5.6.2011 Eestin Voittaja 2011, Tallinna
Lähdettiin kasvattaja-Maaritin matkaan Tallinnan reissulle. Paljon autossa olemista Tysonille, lyhyet lenkit ja vieras matkaseura, niin lopputulos oli kierroksilla käyvä koira. Taikku kuitenkin esiintyi hienosti. Näyttelytilanne on sille tutumpi, joten oli todella rauhallinen näyttelypaikalla. Oma normi itsensä. Mukava hellekin oli, joten tämäkin varmasti rauhoitti menoa. Tyson kilpaili avoimessa luokassa tuloksella ERI/3. Maaritin matkassa oli junnu-uros Vucce (Diddly Dee Of Musimaciay) joka sai jun.sertin ja avo-narttu Ququ (Sentikki Persuasion) joka sai sertin. Joten ei ihan hukkaan heitetty reissu. Samalla poppoolla sitten uutta yritystä Pärnussa kahden viikon päästä.

ARVOSTELU: Correct type and proportions. Correct head. Fury enough. Good neck. Straight topline. Tailset low enough. Correctly developed body. Enough angulated. Shows better standing than moving. Excellent temperament.


 

7.5.2011 Tampere KV
Lähinäyttelyyn oli tottakai osallistuttava, kun ajomatkaakin oli huimat 10min. Aussiet tuomaroi Elisabeth Megginson Etelä-Afrikasta. Tyson sai EH:n tiukalla arvostelulla.

ARVOSTELU: Slightly untypical head and expression. Good shoulder. Nice front movement. Good depth of chest. He tends to dip a little behind the withers and rise too much over the loin. He stands little straight in stifle but was good drive behind.


 

1.5.2011 Vapputunnelmissa Tobylle kesätukka
Ei, tämä ei ollut mikään humalassa saatu päähänpisto vaan jo pitempään harkittu teko. Tobylta lähti turkki veks ja kesälook päälle. Moni sitä minulle puhui, että leikkaa pois, mutta teki pahaa ajatella, että Tobyn ihana ruskea turkki ajettaisiin pois. Kuitenkaan ei motivaatio riitä sen turkkiin ja muutenkin kesällä mukavampi olla lyhyessä karvassa. Ei vajota järven pohjaan uidessa eikä paahduta helteessä. Kun turkki oli ajettu, ei kaduttanut yhtään. Toby on oikeasti aikas nätti koira rungoltaan. Nyt sen näkee hyvin. Tysonilla meinasi iskeä paniikki, kun Toby rupesi kirimään sitä kiinni juostessa. Ai että oikein odotan kesän ratajuoksuja, kuinkakohan paljon turkki vaikutti Tobyn nopeuteen.

 

22.-23.4.2011 Lahti KV - Lappeenranta KV
Pääsiäislomareissu ensin Lahteen ja siitä yöksi Lappeenrantaan. Tyson kilpaili ensimmäistä kertaa valioluokassa. Lahdessa aussiet tuomaroi Hans Lehtinen.
Tyson VAL ERI/3 SA
ARVOSTELU: Kaunis kokonaisuus. Erinomainen tasapaino. Voimakas, hyvä päätyyppi. Kaunis kaula. Seisoo hyvin raajoillaan. Sopiva luusto. Erittäin hyvä takaosa. Turhan korkea häntä. Taitavasti esitetty. Erinomainen liikkuja.

Lappeenrannassa aussiet tuomaroi Gunnel Holm.
Tyson VAL ERI/1 SA PU4
ARVOSTELU: Oikean tyyppinen valio. Pää saisi olla hieman pitempi. Hyvä luusto. Hyvä runko. Polvikulmat saisivat olla paremmat. Kaunis karvapeite. Selkä on pehmeä liikkeessä. Hyvät sivuliikkeet.


 

16.4.2011 Luonnetesti, Hämeenlinna
Tyson läpäisi luonnetestin Anne Jupin ja Kari Mäkisen tuomaroidessa. Sata lasissa mentiin testi läpi varsin Tysonmaiseen tapaan. Tuomarien kommenttien mukaan Tyson vilkkaus peittää alleen joitakin asioita. Se ei ehdi miettiä jännittäviä, menneitä asioita, kun eteenpäin pitäisi jo mennä kiireellä. Tyson on hieman höseltäjä, mutta sitten kun tekee töitä niin keskittyy hyvin. Blogista löytyy tarkempi selostus luonnetestin kulusta »

Toimintakyky + 1 kohtuullinen
Terävyys + 1 pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu - 1 haluton
Taisteluhalu + 2 kohtuullinen
Hermorakenne + 1 hieman rauhaton
Temperamentti + 1 erittäin vilkas
Kovuus + 3 kohtuullisen kova
Luoksepäästävyys + 3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus +++ laukausvarma

Yht. 154p. hyväksytty


 

13.2.2011 Möllitoko Ylöjärvi
Vietin syntymäpäivääni Tysonin kanssa möllitokossa. Ihan nappiin ei mennyt, mutta nyt tiedetään mitä asioita pitää enemmän treenata. Blogissa tarkemmin selostettu kokeen osioita »

Luoksepäästävyys 10p.
Paikalla makuu 0p.
Seuraaminen kytkettynä 7p.
Seuraaminen ilman hihnaa 7,5p.
Liikkeestä maahan 9p.
Luoksetulo 7,5p.
Liikkeestä seisominen 7,5p.
Hyppy 7,5p.
Kokonaisvaikutelma 9p.
Yht. 133,5p. (3. tulos)


 

Alkuvuoden näyttelyt

23.1.2011 Turku KV
Tuomari: Åke Cronander, Ruotsi
Tyson AVO ERI/4
Arvostelu: Bra helhet. Maskulin. Fina örön. Bra hals. Välkroppad med goda vinklar. Bra ben och tassar. Rör sig väl.

16.4.2011 Lahti ryhmänäyttely
Tuomari: Rainer Vuorinen, Suomi
Tyson AVO ERI/4
Arvostelu: Rodunomainen. Hyvin tasapainoinen pää. Yhdensuuntaiset kuonon ja kallon linjat. Sopivan korkealle kiinnittyneet korvat. Hyvä kaula. Rintakehä saisi olla pidempi ja lanne lyhyempi, se tekisi koirasta hieman kootumman. Hyvät kulmaukset. Maatavoittava liike ja yhdensuuntainen liike edestä ja takaa.