ETUSIVU
ESITTELY
KOIRAT
UUTISIA
KUVIA
LINKIT

» 2004 » 2005 » 2006 » 2007 » 2008 » 2009
» 2010 » 2011 » 2012 » 2013 » 2014 » 2015Yhteenveto vuodesta 2010

Vuosi on jo kerennyt vaihtumaan ja hyvän joulun toivotuksetkin jäi laittamatta sivuille näytille. Loppuvuosi hujahti niin vauhdilla, että kotisivutkin ovat jääneet päivittämättä. Nyt jos keräisi lyhyesti yhteen vuoden 2010 tapahtumat ja samalla miettisi ensi vuoden tavoitteita. Tai tavoitteitahan voi aina asettaa, mutta eri asia kuinka ne onnistuvat. Sama vika uuden vuoden lupauksissa. Ne tuppaa unohtumaan aika nopeasti..

Kun miettii vuotta taaksepäin, niin uutta ollaan kokeiltu Tysonin kanssa: haku- ja rauniotreeneissä käytiin kevättalvella, paimennustaipparissa oltiin toukokuussa ja MH-luonnekuvaus suoritettiin syyskuussa. Näyttelyissä kerättiin tarvittavat sertit. Tyson sai yhteensä neljä sertiä ja kolme niistä tuli ROP-voitolla. Yhtenä huippuhetkenä pidän erikoisnäyttelyn PU3-sijoitusta. Tyson oli elementissään koirajuoksukisoissa kesäkuussa voittaen maxi-kokoisten luokan. Ja vaikka harrastaminen on painottunut näyttelyihin, niin en silti pidä Tysonia minään pilipali-koirana, josta ei olisi mihinkään muuhun kun koristeena olemiseen. Eikä sen pää ole hajonnut, vaikka ei ollakaan aktiivisesti treenattu mitään aivotyöskentelyä vaativaa lajia.

Toby ja Tyson oli uuden vuoden Ruutanassa vanhempieni luona. Yleensä Toby vain on mennyt sinne, mutta tänä vuonna Tysonkin jäi sinne iltaa viettämään. Partikset tunnetusti inhoavat pauketta (tarkoitan nyt meidän partiksia) ja juoksevat äkkiä karkuun jos ovat ulkona sattuneet olemaan paukkeen alkaessa. Tyson taas on eri maata. Se riehui pihassa into pinkeänä, välillä katsellen taivaalle kirkkaita raketteja ja jatkoi taas touhuamista. Isä oli sen kanssa illalla myöhään pitkällä lenkilläkin eikä Taikku välittänyt pätkääkään raketeista.

Ensi keväänä olisi Tysonille luvassa luonnetestissä käyminen. Jos testi menee läpi, Tysonista tulee Suomen muotovalio. Tavoite olisi saada Toby takaisin näyttelykehiin, mutta Tyson yrittää parhaansa mukaan sabotoida roikkumalla Tobyn karvoissa oikein urakalla. Harrastusrintamalle en tavoitteita aseta, mutta olisi kiva päästä kokeilemaan paimennusta uudelleen ja kyllä me sitä tokoa yritetään hioa, jos vaikka sinne kokeisiin päästäisiin joskus hamassa tulevaisuudessa. Agilitya oli myös kiva jatkaa. Tobynkin kanssa voisi jotain hassutella tai ainakin yrittää hakea sille varmuutta ja rohkeutta olla erossa äiskästä. Jos saataisiin vaikka paikalla makuuseen ja jääviin vähän rohkeutta, että Topsu kestäisi muutamien metrien hajuraon. Olisi niin mahtavaa mennä sen kanssa uudelleen toko-kokeeseen, mutta niin kauan kun se on epävarma yksin jäädessään niin turha mennä.

Tärkeimpänä toiveena on koko koiralaumalle terveyttä seuraavalle vuodelle. Figolle varsinkin, jolle sattuu ja tapahtuu milloin mitäkin.

Onnea vuodelle 2011 kaikille tutuille ja tuntemattomille!


 

13.11.2010 Jyväskylä KV
Kannatti lähteä Jyväskylään! Tyson osasi tänään käyttäytyä ja laittoi parastaan suuressa avoimessa luokassa. Tuloksena oli AVO ERI/1 PU2 SERT VARA-CACIB. Tämä tarkoittaa sitä, että sertit on nyt saatu Suomesta ja seuraavaksi odotellaan luonnetestiin pääsyä. Glenhouse´s kasvattajaluokka sijoittui toiseksi kera KP:n.

Arvostelu: 2 years. Complete scissor bite. Nice looking male with good substances. Good quality of fur. Good chest. Good topline. Good angulations. Tail a little bit high in movement. Good mover.


 

31.10.2010 Lahti KV
Erikan ja koirien kanssa tehtiin retki Lahteen australialaisen Robert Lott:n arvosteltavaksi. Tysonilla oli melkoinen uhmapäivä eikä ollut mikään helpoin käsiteltävä, kun teki taas mitä huvitti. No mutta tulos oli silti hyvä, AVO ERI/1. Sain taas ihmettelemisen aihetta, kun tuomari mainitsi Tysonin hännän olevan hyväksyttävä. Se kun ei edelleenkään nouse selkälinjan yläpuolelle. Esiinnyttiin myös rop-kasvattajaluokassa. Kiitos Erikalle mukavasta näyttelypäivästä ja hyvästä seurasta! Tällaisen retken voi tehdä toistekin.

Arvostelu: Substantial dog. Good front & back. Moves well coming & going. Good proportions. Acceptable tail.


 

23.10.2010 Seinäjoki KV
Ensimmäistä kertaa oman koiran kanssa Seinäjoen näyttelyssä ja suurella todennäköisyydellä viimeistä kertaa. Järjestelyt oli jotain niin surkeata, että hermot oli piukealla jo ennen kuin saatiin edes auto parkkiin. Tilanpuute oli päivän sana ihan kaikilta osin. Kehä oli pieni kuin postimerkki, joten oli hyvin odotettavissa, että Tysonin liikkeistä ei tule yhtikäs mitään. Pääasiassa mentiin sivuluisulla laukaten (liukas pohja), ennen kuin ihan loppumetreillä vikassa kehässä otin pannasta, ihan korvien takaa, kiinni ja kaikin voimin yritin hidastaa Tysonin vauhtia ja hakea sille tasapainoa. Sitten saatiin pari ihan hienoa raviaskelta. Ihme kyllä tuomari oli jossain vaiheessa nähnyt sen ravaavan, kun mainitsi liikkeistä arvostelussa.

Tyson siis AVO ERI/2. Ensimmäinen kerta avoimessa luokassa ja tässä luokassa oli yhteensä seitsemän koiraa, joista vain kaksi sai eri:n. Toinen voitti lopulta urokset, joten ei huonolle hävitty. Erinomaiseen saa siis olla todella tyytyväinen, kun jaossa oli pinkistä siniseen -skaala. Tuomarina toimi Maija Heinilä Norjasta, puhuen kuitenkin hyvin suomea.

Arvostelu: Erinomainen tyyppi. Erinomaiset mittasuhteet. Kaunis, urosmainen pää. Erinomaiset kulmaukset. Tarpeeksi luustoa. Hyvä karva. Liikkuu yhdensuuntaisesti ja rodulle tyypillisesti pienessä kehässä. Erittäin hyvä luonne.Tuomari kysyi laatuarvostelun alkaessa koiran nimen (kutsumanimen) ja Tysonin kohdalla sanoi, että toivottavasti olet parempi luonteinen kuin se toinen Tyson. Ei lähtenyt tuomarin korvasta palaa irti.

Taikku pääsi myös kasvattajaluokkaan mukaan, joka sai huisin hienon arvostelun. Onnittelut Maarit-kasvattajalle hyvästä työstä!


 

10.10.2010 Tyson 2 vuotta
Vastahan Tysonin edellisiä synttäreitä juhlistettiin maksalaatikkokakulla kera yhden nakin. Tänään oli taas se juhlapäivä, kun lippu nostetaan salkoon ja toivotetaan Taikun sisaruksille hyvää syntymäpäivää. Koomisinta tässä päivässä oli se, kun äitini sanoi ääneen, että tänään on liputuspäivä (Aleksis Kiven päivä) ja isäni tokaisi heti perään "niin joo, tänäänhän on Tysonin synttärit".


Tänään paistoi niin mukavasti aurinko, että päätettiin hieman kuvata Tobya ja Tysonia. Harmi vain, että Ruutanassa paistoi enää yhteen paikkaan aurinko ja koirat hukkuivat taustaan värinsä takia. Tobynkin turkki alkaa olemaan jo varsin hyvällä mallilla. Vielä saa jalkoihin kasvaa karvaa (pään suhteen ollaan jo luovutettu, siihen ei vaan kasva karvaa määräänsä enempää..), mutta ehkä jo ensi keväänä, kun ensimmäiset ulkonäytelyt alkavat, niin Tobykin pääsee keimeihin mukaan.
 

28.9.2010 Tysonin terveystutkimukset
Pari viikkoa sitten käytiin tutkituttamassa silmät ja koivet. Parempia tuloksia ei olisi voinut tulla. Silmät olivat terveet, lonkat A/A ja kyynärät 0/0. Mahti Tyson!


 

5.9.2010 MH-luonnekuvaus Mäntsälä
Lähdettiin Mäntsälään katsomaan, mitä luonnekuvaus kertoo Tysonista. Kuvaajina Riitta Liimatainen ja Kai Tarkka. Kuvaus meni pitkälti niin kuin olin kuvitellut, vaikka ilman odotuksia ja arveluja kuvaukseen lähdettiin. Tyson toimi samalla tavalla kuin se toimisi kotona. Sitä ei pahemmin hetkauta mikään yllätys tai ääni.

KONTAKTI
1a Tervehtiminen: 4 Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen
1b Yhteistyö: 4 Lähtee mukaan halukkaasti, kiinnostuu TO:sta
1c: Käsittely: 4 Hyväksyy ja ottaa kontaktia

Tysonilla virtaa sata lasissa, into pinkeenä juoksi toimitsijan luokse, antoi kopeloida, lähti innokkaasti to:n mukaan riekkuen hihnassa.

LEIKKI 1
2a Leikkihalu: 5 Leikkii - aloittaa nopeasti ja on aktiivinen
2b Tarttuminen: 5 Tarttuu heti koko suulla
2c Puruote ja taisteluhalu: 3 Tarttuu, vetää vastaan, mutta irrottaa ja tarttuu uudestaan/korjailee otetta

Perus Tysonia, tuollain se leikkii normaalistikin. Muistaakseni tässä kohtaa oli se, että TO antoi pienen uhkauselkeen kropalla/tuijotuksella ja pysäytti lelun liikkeen. Tällöin Tyson irrotti ja katsoi to:ta että mitäs nyt? Leikki jatkui heti kun lelu heräsi henkiin.

TAKAA-AJO
3a 1.kerta: 4 Aloittaa kovalla vauhdilla päämäärähakuisesti, pysähtyy saaliille
3a 2.kerta: 4 Aloittaa kovalla vauhdilla päämäärähakuisesti, pysähtyy saaliille

TARTTUMINEN
3b 1.kerta: 4 Tarttuu heti saaliiseen, mutta irrottaa
3b 2.kerta: 4 Tarttuu heti saaliiseen, mutta irrottaa

Takaa-ajo ja tarttuminen siis samaa osiota. Tämä oli varmasti yksi Tysonin lempikohtia: vieheen perässä juokseminen. Olisi tuonut vieheen mukanaan, mutta vaijeri kiristyi ja lelu putosi siihen kun kutsuin luokse. Mulla oli pitelemistä ennen kuin sain luvan päästää Tysonin irti.

AKTIVITEETTITASO - 4 Tarkkailevainen, toiminnot tai rauhattomuus lisääntyy vähitellen

Paikoillaan piti pysyä 3min, koia löysässä hihnassa. Kauempaa kuvausalueen lähettyviltä kuului miehen huuto (irtiolevalle koiralle tai lapselle yms...) jota Tyson kuunteli tarkkaavaisesti. Kun ääni loppui, niin Tyson päätti ruveta laiduntamaan. Oli naurussa pitelemistä, kun vierestä kuului mässytys Tysonin syödessä ruohoa. Yllätyin siitä ettei rupenut vinkumaan. Jos oltaisiin seisottu hiekalla, niin varmaan olisi kuulunut vinkuminen, huokaus tms. En uskonutkaan sen laittavan maate/istumaan kolmen minuutin aikana. Sen verran hyperaktiivinen oli vielä tässä vaiheessa kuvausta.

ETÄLEIKKI
5a Kiinnostus: 3 Kiinnostunut avustajasta, seuraa ilman taukoja
5b Uhka/agressio: 1 Ei osoita uhkauseleitä
5c Uteliaisuus: 5 Saapuu avustajan luo suoraan ilman apua
5d Leikkihalu: 5 Tarttuu, vetää vastaan, ei irrota
5e Yhteistyö: 3 On kiinnostunut leikkivästä avustajasta

Tyson katseli selän taakse yleisöön koko sen ajan kun sadetakkinen avustaja liikkui meidän edessä kauempana. Vasta jostain äänestä tajusi kääntää päänsä eteenpäin ja sitten tehtiinkin suora "pisto" avustajan luokse. Avustajan leikkiessä Tyson oli mukana koko ajan, ilman leluakin (se oli lentänyt kauemmaksi). Avustajan pysähtyessä Tysonkin pysähtyi ja katseli vuoroin avustajaan ja vuoroin minuun miettien että mitäs nyt? Ihan lopuksi haki lelun kauempaa ja vei sen avustajan luokse.

YLLÄTYS
6a Pelko: 2 Kyykistyy ja pysähtyy
6b Puolustus/agressio: 1 Ei osoita uhkauseleitä
6c Uteliaisuus: 5 Menee haalarin luo ilman ohjaajan apua
6d Jäljellejäävä pelko: 1 Ei minkäänlaisia liikkumisnopeuden vaihteluita tai väistämistä
6e Jäljellejäävä kiinnostus: 1 Ei osoita kiinnostusta haalariin

Haalarin noustessa sekunnin stoppaus ja samantien Tyson jatkoi jo haalarille, että mikäs tää tällainen juttu on. Itse olin ihan äimänkäkenä, kun toimitsija jo sanoi että kehu koiraa. Tyson oli kuin mitään ei olisi tapahtunut. Nuuhkaisi ja päätyi, että tämä ei tapa ja sitten koko haalari oli jo unohdettu. Ohi kävellessä ei kiinnostunut tippaakaan haalarista, katsoikohan kertaakaan edes kohti.

ÄÄNIHERKKYYS
7a Pelko: 3 Väistää kääntämättä pois katsettaan
7b Uteliaisuus: 5 Menee räminälaitteen luo ilman apua
7c Jäljellejäävä pelko: 1 Ei minkäänlaisia liikkumisnopeuden vaihteluita tai väistämistä
7d Jäljellejäävä kiinnostus: 3 Pysähtyy, haistelee tai katselee laitetta väh. kahdella ohituskerralla

Sama kuin haalarilla, nyt ehkä säpsähti vähän enemmän, mutta taas sekunnissa jo meni laitteen luo reippaasti. Ekalla ohituskerralla kävi haistamassa ja samalla vähän kyyristyi, mutta jatkoi matkaa. Toisella kerralla ei ollut enää mitään kyyristelyjä vaan enemmänkin sellainen pikkupoikamainen uteliaisuus "äiti mikä tää on, saako tähän koskea? mä koskin jo."

AAVEET
8a Puolustus/agressio: 2 Osoittaa yksittäisi uhkauseleitä
8b Tarkkaavaisuus: 4 Tarkkailee aaveita, lyhyitä taukoja
8c Pelko: 2 On enimmäkseen ohjaajan edessä tai sivulla, pientä välimatkanottoa 8d Uteliaisuus: 5 Menee katsomaan ilman apua
8e: Kontaktinotto aaveeseen: 5 Innostunutta kontaktinottoa avustajaan, esim. hyppii tai vinkuu

Tässä kohtaa sain taas pidätellä naurua, sillä kuulin Tysonin pöhisevän. Se kun ei ikinä hauku ja hyvin harvoin pöhisee. Nyt tuli tasaista pöhinää, ei käynyt mun takana eikä hihna kertaakaan kiristynyt, eli pysyi noin 1,5m päässä maksimissaan (ainakin muistaakseni). Yhtäkkiä Tyson olikin mun edessä hihna kireällä, häntä tai oikeastaan koko takapää heiluen puolelta toiselle kauhean mielistelevään tyyliin. Myöhemmin tuli kommenttina, että pieni tuulen vire tuli juuri aaveiden takaa ja tarkkanenäinen koirani sai hajun ihmisistä ja tajusi, että nehän on ihan hyviä tyyppejä ja mielisteli, että enhän mä tosissani teitä pöhissyt, vitsi vitsi. Sitten tuli käsky mennä koiran perässä aaveiden luokse ja laskea huput. Tyson jo nyt hyppi aaveita vasten into pinkeänä tässä kohtaa.

LEIKKI 2
9a Leikkihalu: 4 Leikkii - aloittaa nopeasti ja on aktiivinen
9b Tarttuminen: 3 Tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla

Tässä kohtaa huomasi Tysonin olevan jo väsynyt. Läähätti, mutta silti yritti vielä reippaasti leikkiä. Puruote ei ollut yhtä voimakas mitä ekassa leikissä.

AMPUMINEN: 1 Ei häiriinny, havaitsee nopeasti ja sen jälkeen täysin välinpitämätön

Kaksi ekaa ampua tuli siis meidän yhteisen leikkituokion aikana. Leikki koko ajan, oli lelussa kiinni, mutta silmät pyöri päässä etsien äänen lähdettä ja tuomari sanoi korvienkin liikkuneen siihen malliin, että ääni kyllä kuultiin, mutta häiriötä ei otettu. Seuraavat kaksi ampua tuli meidän vain seistessä paikoillaan. Tyson pyöri mun ympärillä ja itse keskityin ampiaiseen joka pörräsi naamalla. Kuulemma ei tässäkään kohtaa välittänyt paukuista. Seisoskeli vain tympääntyneenä, kun mitään hauskaa ei tapahdu.

Loppukommenttina tuli, että minulla on todella rohkea ja sosiaalinen koira, jota ei ole helppo säikytellä. Katsojina olleet toimitsijatkin olivat sanoneet, että tällaisia koiria saisi olla enemmän. Minulta kyseltiin, tuliko mitään yllätyksiä. Sinänsä ei, koska odotuksia ei ollut ja uskoin varmasti Tysonin kestävän kaiken. Yllättävää oli kuinka nopeasti se palautui kaikista yllätyksistä/äänistä yms. Kuvaus mentiin läpi samanlaisen koiran kanssa kuin kotioloissakin ja kotiin palattua käsissä oli edelleen se sama koira, joka oli päässyt ajelulle johonkin hauskaan paikkaan. Pääkoppa siis varsin hyvässä kunnossa. Erittäin mukavaa vaihtelua kolmen hieman hermoheikon partiksen jälkeen pitää käsissä koiraa, jota ei pahemmin hetkauta äänet tai muut yllättävät asiat eikä ole minkäänlaisia agressioita mitään/ketään kohtaan. Yltiösosiaali, joka ei tekisi pahaa kärpäsellekään.


 

4.9.2010 Tampere ryhmänäyttely
Näyttelymotivaatio alkaa jo pikku hiljaa hiipumaan, kun on koko kesä ahkerasti kierretty. Tällä kertaa oli onneksi lähinäyttely. Tuomarina toimi ruotsalainen Per Svarstad. Tyson NUO ERI/1 PU2 VARA-SERT. Käväisin kehässä myös "Kaken" Hazelmoor Qasimir kanssa, joka oli lopulta VSP saaden ensimmäisen sertinsä. Onnittelut Virpille ja Kakelle!

Arvostelu: Mycket väl utvecklad. Utmärkt huvud, bra öron. Fint uttryck. Vacker överlinje. Fint rundat kors. Utmärkt bröstparti och kropp. Kraftiga ben. Utmärkt vinklar. Utmärkt rörelser. Bra päls, vacker färg. (Suomennos: Erittäin hyvin kehittynyt. Erinomainen pää, hyvät korvat. Kaunis ilme. Kaunis ylälinja. Hyvin pyöristynyt(?) ristiselkä. Erinomainen rintakehä ja kroppa. Vahvat jalat. Erinomaiset kulmaukset. Erinomaiset liikkeet. Hyvä turkki, kaunis väri.)


 

28.8.2010 Tervakoski KV
Tuomarina Lena Danker, Suomi. Tyson piti ERI-linjansa ollen NUO ERI/3 PU3.

Arvostelu: 22kk, urosmainen ryhdikäs poika, joka antaa hieman pitkän vaikutelman. Kaunis pää, erinomaiset korvat, oikea purenta. Hyvin kulmautunut. Hyvä selkä, sopiva luusto. Toivoisin kauttaaltaan enemmän lihasmassaa. Liikkuu erinomaisella askeleella, yhdensuuntaisesti edestä ja takaa. Hyvä luonne.

 

14.8.2010 Raisio Kr
Ilman yöunia näyttelyyn, eli töistä suoraan. Kannatti silti lähteä, sillä Soile Bisterin tiukassa arvostelussa Tyson riekkui itsensä voittoon ollen NUO ERI/1 PU1 SERT ROP. Ei huono, vaikka arvostelussa onkin maininta koiran olevan "koinsyömässä" karvassa. Tysonia tympi koko homma. Halusi mennä ennemmin häkkiin nukkumaan, kehässäkin rynni oikein kunnolla ja teki hyppypomppuloikkia. Oli työ ja tuska saada sen vauhtia hiljennettyä ja kurveissa käännettyä.

Arvostelu: Erinomainen tyyppi & koko. Vahva luusto. Kaunislinjainen uros. Erittäin hyvä pää ja ilme. Hyvät korvat ja purenta. Hieman hoikassa kunnossa. Riittävästi kulmautunut edestä. Erinomainen takaosa. Hyvä häntä. Tänään "koinsyömässä" karvassa. Upeat sivuliikkeet. Ihastuttava luonne.


 

7.8.2010 Nokia ryhmänäyttely
Aussiet tuomaroi Eva Liljekvist-Borg Ruotsista. Tyson NUO ERI/2 PU3 VARA-SERT.
Arvostelu: Mycket maskulin rejäl hane med bra uttryck. Korrekta proportioner. Tillräcklig pigment. Bra överlinje. Utmärkt benstomme. Tillräckligt förbröst och djup. Korrekta vinklar. Rör sig med mycket lätt och rastypiskt från sidan. Aningen markttrång bak.


Pyörähdin kehässä myös pyreneittenpaimenkoira Argoksen (Drole d´Oiseau Moult Des Touffes) kanssa tuloksella JUN ERI/1 PU4 VARA-SERT. Tuomarina Willemine van Deijl Belgiasta.
 

10.7.2010 Australianpaimenkoirien erikoisnäyttely, Espoo
Jälleen kerran helteinen näyttelypäivä, tällä kertaa Espoossa erkkarissa. Tuomarina toimi Gail Karamalegos (Callisto aussiet) USA:sta. Tyson NUO ERI/1 PU3 VARA-SERT. Taikku pääsi kilpailemaan myös epävirallisiin luokkiin paras pää sekä parhaat liikkeet.

Arvostelu: Very nice head. Thighset ears. Beautiful colour. Excellent topline & neck. Very clean movement over all. Full dentition & scissor bite.
Pyörähdin kehässä myös kahden nartun kanssa. Junnuluokassa "Runon" Saussurea Social Butterfly kanssa saaden H:n ja avoimessa luokassa "Novan" Hazelmoor Qastanja kanssa saaden EH:n. Pitkästä aikaa nähtiin myös Tysonin isä "Milo" Hazelmoor Kilkenny Kidd joka oli valioluokan ERI/3.


 

3.7.2010 Pori KV
Helteinen päivä rannikolla. Aussiet tuomaroi suomalainen Elena Ruskovaara. Karvaansa pudottava Tyson NUO ERI/1 PU2 VARA-SERT VARA-CACIB. Läheltä liippasi serti ja cacib, mutta tähänkin tulokseen ollaan enemmän kuin tyytyväisiä.
Arvostelu: Erittäin maskuliininen, kookas, hyvärunkoinen, sopivaluustoinen nuori uros. Tyypikäs ylälinja. Ilmeikäs, mallikas pää. Hyvät silmät ja korvat. Sopivat kulmat. Lanne voisi olla tiiviimpi. Terve, vahva askellus ja erinomainen käytös.
 

20.6.2010 Joka koiran sprinttimestaruus, Kauppi
Näissä kisoissa ei ollakaan ennen käyty, joten pitihän ne mennä kokeilemaan, kun kumpikin koira tykkää vieheen perässä juosta. Kumpikin paransi viime vuotista Mansen murren aikaa 80m matkalla.

Toby 8,44 s. (aiemmat ajat 10,39 sekä 9,15)
Tyson 7,05 s. (aiempi aika 7,17)

Tysonia nopeampaa ei isoissa koirissa (luokka yli 40cm) löytynyt, joten ykköspallilla komeili meidän Taikku.


 

12.6.2010 Orivesi Kr
Lähinäyttely, jossa aussiet tuomaroi Wayne Fleming Australiasta. Tyson laittoi taas parastaan tuloksena NUO ERI/1 PU1 SERT ROP.
Arvostelu: 20 months old masculine dog. Good size in body. Well proposent through out. Correct head. Correct scissor bite. Correct placed ears. Moved with reach & drive.


 

5.-6.6.2010 Jämsä x 2
Lauantaina oli kaikkien rotujen näyttely, aussiet tuomaroi Jesper Andersson Ruotsista.
Tyson NUO ERI/1 PU2 VARA-SERT
Arvostelu: Maskulin ung hane. Huvud med ganska bra proportion. Lite grund stop. Ganska bra örön. Tillräcklig hals. Bra rygg. Bra bröstkorg för åldern. Balanserade vinklar. Rör sig med mycket bra steg och påskjut. Ej i bästa päls. Trevligt temperament.


Sunnuntaina oli vuorossa ryhmänäyttely, tuomarina italialainen Orietta Zilli.
Tyson NUO ERI/1 PU3
Arvostelu: 19 months. Good colour. Good bones. Typical head. Good muzzle. Correct bite. Strong neck. Good ear carriage. Good proportions of the body and top- & underline. Correct angulation and feet. High carriage of the tail. Good movement.
 

23.5.2010 Epävirallinen paimennustaipumuskoe Somero
Tyson osallistui partisyhdistyksen järjestämään paimennustaipumuskokeeseen. Kertaakaan ennen ei ole lampaita nähnyt, mutta heti ne alkoivat kiinnostaa kun aitaukseen pääsi. Taipparin tuomaroi Kimmo Klossner.

TULOS
Kiinnostus 4 - kiinnostunut, pitää hyvin etäisyyttä
Taipumus hallita lampaita 2 - ei kontaktia lampaisiin
Henkinen kestävyys 4 - ei paineistu ohjauksesta
Yhteistyökyky/ohjattavuus 3 - ei helppo, mutta ohjattavissa

Kokonaisvaikutelma ja yleiskommentit:
Rauhallinen aussie, jolla tapana juosta ympäri vailla päämäärää. Vaatii koulutusta, jotta pystyy hallitsemaan laumaa.

Pisteiden keskiarvo: 3,33
Suositellaan uusintatestiä.


Ei siis läpäisty testiä, jäi pistettä vaille hallintakohdassa. Kolme ensimmäistä pisteytyskohtaa vaikuttavat läpipääsyyn, eli arvion pitää olla 3-5 kaikissa kolmessa ja keskiarvo myös 3-5 välillä. Keskiarvo Tysonilla riittäisi, mutta koska hallinta oli 2, niin testi ei mennyt läpi. Tuomari kommentoi, että tämä on ihan opetettavissa oleva asia.


 

15.-15.5.2010 Mynämäki Kr & Rauma Kr
Ulkokauden avausnäyttelyt meidän kohdalla. Hieman tuli näyttelytaukoa, mutta se aika käytettiinkin kasvuun ja kehitykseen. Tuloksetkin ovat sen mukaiset.

Lauantaina Mynämäellä aussiet tuomaroi Suncica Lazic Serbiasta.
Tyson NUO ERI/1
Arvostelu: Proportional male. Typical head. Scissor bite. Ears could be a little better set on the head. Excellent topline & tail position. Deep chest. Good substance. Strong bones. A little french position. Correct angulation. Free movement. Excellent temperament. Coat: good colour & quality.

Sunnuntaina Raumalla aussiet tuomaroi erikoistuomari Päivi Eerola Suomesta.
Tyson räjäytti potin ollen NUO ERI/1 PU1 SERT ROP
Arvostelu: Vankka, tasapainoisesti rakentunut. Selvä sukupuolileima. Miellyttävä ilmeinen urosmainen pää. Sopiva raajakorkeus. Vankka luusto. Tehokkaat, vaivattomat, yhdensuuntaiset liikkeet. Väri voisi olla tasaisempi. Karvapeite ei parhaassa kunnossa. Miellyttävä käytös. Esitetään edukseen.


 

Alkuvuoden näyttelyt

17.1.2010 Lahti ryhmänäyttely
Tuomari: Tapio Eerola, Suomi
Tyson JUN EH/4
Arvostelu: Mittasuhteiltaan liioitellun pitkä. Järeä, oikealinjainen pää. Hyvät silmät, korvat ja purenta. Erittäin hyvä rintakehä ja raajaluusto. Hieman etuasentoiset lavat ja lyhyehkö kaula. Pitkä lanne. Hyvä takaosa. Kovin löysät etuliikkeet. Hyvä askelpituus.

31.1.2010 Alavus ryhmänäyttely
Tuomari: Jaana Hartus, Suomi
Tyson JUN EH/2
Arvostelu: Erittäin hyvän tyyppinen. Mittasuhteiltaan ja luustoltaan hyvä nuori uros. Runko saa vielä täytelöityä. Lupaava, vahva pää. Hieman ilmavat korvat. Oikea ryhti. Ylälinja saa vielä tiivistyä liikkeessä.

14.2.2010 Tampere ryhmänäyttely
Tuomari: Hans Lehtinen, Suomi
Tyson JUN ERI/1 PU3
Arvostelu: Hyvä kokonaisuus. Pää saisi olla kuivempi. Kaunis kaula ja ylälinja. Hyvät raajat. Sopiva luusto. Hyvä takaosa. Kantaa itsensä hyvin liikkeessä.